De meerwaarde van vakkennis bij het nemen van beslissingen in communicatie en telemetrie

De ontwikkelingen in techniek gaan razendsnel. Iedere particulier merkt dit bij de aankoop van een nieuwe smartphone of tablet. Voor een beleidsmedewerker zijn de belangen en de gevolgen van de ontwikkelingen in techniek des te groter bij de keuze van nieuwe communicatie en telemetrie. Menig beleidsmedewerker zal erkennen dat ze veel verstand hebben van riolering en water, maar communicatie en telemetrie een stuk abstracter vinden. Hoe neem je dan een goede beslissing voor de lange termijn.

 

Het korte antwoord is: zorgen voor vakkennis op dat vlak. En dat is zeker waar. Maar elke partij die bij u komt om u van advies te voorzien heeft dat voor op de tong liggen. En toch liggen de adviezen ver uit elkaar. Of nog erger: adviezen die volledig tegenstrijdig zijn….

 

Mous Waterbeheer komt in de praktijk dergelijke situaties tegen. Beleidsmedewerkers worden geconfronteerd met verhalen over de uitfasering van producten, waarbij het beeld wordt geschetst dat onderhoud en ondersteuning “binnen enkele jaren volledig zal wegvallen”. Of klanten informeren naar de looptijd van bestaande communicatietechnieken vanuit angst dat ook de door hun gebruikte communicatie binnenkort zal uitvallen. We zorgen daarom graag voor wat opheldering op deze twee vlakken: uitfasering van producten en uitfasering van communicatie.

 

Is een product achterhaald als deze wordt uitgefaseerd?

Nee, dat is bij de uitfasering van een product niet het geval. De fabrikant is wettelijk verplicht tien tot vijftien jaar ondersteuning en onderhoud te waarborgen. Dat geldt dus ook voor producten die voor het beheer van uw rioleringssysteem of watersysteem worden toegepast en nu worden uitgefaseerd.

 

Is het slim om altijd de nieuwste introductie te kiezen?

Nieuwe producten bieden vaak nieuwe functionaliteiten. Wel is het goed om bewust te zijn van uitdagingen die zich bij de introductie van een nieuw product voordoen. Fabrikanten informeren hun partners over deze uitdagingen. Mous Waterbeheer beslist op basis van deze rechtstreekse contacten met de fabrikant wat het beste is voor de klant, zowel op lange termijn als op korte termijn. Kiezen voor een stabiel product kan dan slimmer zijn dan kiezen voor een introductie die nog niet opportuun is.

 

Hoe garandeert Mous Waterbeheer de kwaliteit van advies en oplossing?

Mous Waterbeheer onderhoudt als enige partij in Nederland rechtstreeks contact met fabrikanten, waaronder met Mitsubishi, Adésys en KPN. Daarmee garanderen we klanten de beste oplossing en het meest actuele advies. Op die manier gaan we mee in de laatste ontwikkelingen, maar houden we een rechtstreekse vinger aan de pols wat betreft kwaliteit en stabiliteit.

 

Waarom dan wel zoveel aandacht voor de uitfasering van ISDN, PSTN en CSD?

De uitfasering van ISDN, PSTN en CSD verschilt op een belangrijk punt met de uitfasering van een product. Daar waar een fabrikant verplicht is een product voor een wettelijke termijn te waarborgen is de uitfasering van ISDN, PSTN en CSD een traject dat vanaf een bepaalde startdatum ingaat en vervolgens binnen een termijn afgerond wordt. Met andere woorden: vanaf 1 september wordt begonnen met de uitfasering van ISDN, zodat u vanaf die datum direct een risico loopt. Vanaf 1 januari 2020 wordt CSD uitgefaseerd waardoor u vanaf die datum voor uw verbindingen middels CSD risico loopt. Voor een product ligt dat dus compleet anders. Een product wordt weliswaar vervangen voor een nieuwer product of alternatief, maar u loopt geen direct risico – de komende maand niet, het komende jaar niet, zelfs de komende tien jaar niet.

 

Mous Waterbeheer zorgt voor continue opleiding van de vaktechnische specialisten en adviseurs, zodat zij u volledig en volgens de laatste ontwikkelingen kunnen adviseren. Dit stuk heeft tot doel om u een eerlijk beeld te geven van de uitfasering van producten en communicatie. Want dat is waar Mous Waterbeheer voor staat: eerlijk, actueel en volledig advies over waterbeheer.

 

Tijdens de Technisch Inhoudelijke Vakdagen biedt Mous Waterbeheer technici ook de gelegenheid om een kennisinhoudelijk en onafhankelijk programma te volgen en in één dag nieuwe kennis op te doen. Binnenkort informeren wij u over de volgende Vakdag.