Aanleg Alexiatunnel Oosterengweg Hilversum

Mous Waterbeheer werkte in opdracht van aannemer BAM Infra aan de Alexiatunnel, onderdeel van het omvangrijke project HOV in ’t Gooi. Mous Waterbeheer was onder andere verantwoordelijk voor het ontwerp, de bouw en IBS van de besturing en het tunnelgemaal.

 

Over het project

Project HOV in ’t Gooi is een omvangrijk project voor het verbeteren van de verbindingen in ’t Gooi, de reistijd richting Amsterdam, Schiphol en Almere en aansluitingen op diverse netwerken in de Randstad. In juni 2019 is uitvoerder BAM gecontracteerd voor de aanleg van een vrije busbaan, een natuurbrug in Anna's Hoeve en een spoorwegonderdoorgang op de Oosterengweg.

 

De aanleg van de Alexiatunnel, de spoorwegonderdoorgang op de Oosterengweg in Hilversum, is een belangrijk onderdeel van dit project. Het gaat om een bijzonder en complex deelproject. De Alexiatunnel is de eerste dubbellaagse spooronderdoorgang in Nederland. Fietsers, voetgangers, automobilisten en nood- en hulpdiensten rijden voortaan vlot en veilig onder het spoor door.

 

Werkzaamheden door Mous Waterbeheer

Aannemer BAM Infra werkt voor de realisatie van dit project samen met diverse onderaannemers, waaronder Mous Waterbeheer. De expertise van Mous Waterbeheer werd ingezet voor de aanleg van de tunnelgemalen, het leidingwerk en de besturing. Op de avond voor de inbedrijfstelling was er een brandweeroefening in de tunnel. Ook daarbij waren vakmannen van Mous Waterbeheer aanwezig. In juli zijn de werkzaamheden afgerond. Ruim voor de officiële opening van de Alexiatunnel op 6 augustus.

 

De aanleg van de veilig spooronderdoorgang heeft niet alleen voordelen voor voetgangers, fietsers en voor het busvervoer. Ook de aanrijtijden voor de hulpdiensten zijn met enkele minuten verbeterd. Op de foto’s een indruk van de werkzaamheden door Mous Waterbeheer.