Nieuwbouw gemaal De Luts Sud

In samenwerking met Schot Infra realiseerde Mous Waterbeheer voor Wetterskip Fryslân het eerste gemaal in een project van vier gemalen. Het eerste gemaal dat als onderdeel van dit project is opgeleverd is gemaal De Luts Súd in Balk. Voor locatie De Luts Súd is het bestaande gemaal verwijderd en is er een nieuw gemaal aangelegd. Mous Waterbeheer voerde voor dit project alle werktuigbouwkundige en elektrotechnische werkzaamheden uit.

 

Over het project De Luts Súd

De realisatie gemaal De Luts Súd maakt onderdeel uit van een totaalproject waarbij vier gemalen van Wetterskip Fryslân vernieuwd worden. Het gaat om de gemalen Alde Geeuw, Nes, Prinses Margrietsluis en Luts Súd. Voor gemaal De Luts Súd is door Wetterskip Fryslân gekozen voor nieuwbouw, omdat het bestaande gemaal het einde van de technische levensduur had bereikt.

 

Doel nieuwbouw gemaal De Luts Súd

Doel van de nieuwbouw van gemaal De Luts Súd was het waarborgen van de waterhuishouding op de locatie. Op deze locatie was een klein waterwerk gesitueerd. Dit gemaal was inmiddels aan het eind van de technische levensduur en voldeed daardoor niet langer aan de huidige vereisten. Renovatie was daarom geen optie. Er is daarom gekozen voor nieuwbouw. Nieuwbouw heeft ook geleid tot het verhogen van de capaciteit naar 8 m3/min en een verbeterde vispaseerbaarheid.

 

Werkzaamheden Mous Waterbeheer voor De Luts Súd

In opdracht van hoofdaannemer Schot Infra voerde Mous Waterbeheer voor Wetterskip Fryslan alle werktuigbouwkundige en elektrotechnische werkzaamheden uit. Deze werkzaamheden omvatten onder andere het ontwerp, de levering en de installatie van het leidingwerk, het ontwerp, de ontwikkeling en de installatie van de besturing, en de bouw en levering van de besturingskast.

 

Samenwerken in team De Luts Súd

Mous Waterbeheer voerde deze werkzaamheden uit in nauwe samenwerking en in opdracht van Schot Infra voor Wetterskip Fryslân. Alle werkzaamheden zijn inmiddels naar volle tevredenheid opgeleverd.