Nieuwbouw poldergemaal Leijepolder bij Oppenhuizen

In nauwe samenwerking met hoofdaannemer Jelle Bijlsma voert Mous Waterbeheer de nieuwbouw van gemaal Leijepolder nabij Oppenhuizen uit. Mous Waterbeheer is verantwoordelijk voor de mechanische en elektrotechnische werkzaamheden. Kortgeleden zijn het gemaalhuisje inclusief besturing en de pompinstallatie gemonteerd.

Over project nieuwbouw gemaal Leijepolder

Wetterskip Fryslân is verantwoordelijk voor het waterbeheer in Friesland. Daarvoor heeft het bijna 1000 gemalen, 5400 stuwen en ongeveer 5000 inlaten in beheer. Verschillende poldergemalen, waaronder poldergemaal Leijepolder, zijn al tientallen jaren in gebruik en daardoor is de bemalingsinstallatie aan vervanging toe.

 

Werkzaamheden Mous Waterbeheer

Hoofdaannemer Jelle Bijlsma koos voor de specifieke vakkennis van Mous Waterbeheer voor het elektrotechnische en mechanische werk bij de nieuwbouw van Gemaal Leijepolder. In de eigen werkplaats, op de afdeling kastenbouw, zijn alle voorbereidingen gedaan voor de besturing van het poldergemaal. Vervolgens werd door het team van Mous Waterbeheer de montage op locatie vakkundig uitgevoerd, inclusief het plaatsen van het gemaalhuis, de Hidrostal schroefcentrifugaal onderwaterpomp, de afdekluiken en elektrische installatie.

 

Resultaat nieuwbouw gemaal Leijepolder

Gemaal Leijepolder bemaalt de polders bij de dorpen Oppenhuizen en Uitwellingerga. Dit is een prachtig weide- en natuurgebied vlak onder de elfstedenstad Sneek. Het nieuwe gemaal zorgt ervoor dat in een gebied van zo’n 250 hectare het waterpeil nauwkeurig beheerd kan worden.

Het huidige gemaal is al 48 jaar in gebruik en wordt vervangen door de compleet nieuw gemaal met Hidrostal pomp. Deze pomp heeft een capaciteit van 20 kuub water per minuut. Daarnaast is er door Wetterskip Fryslân gekozen voor een visvriendelijke pomp, zodat vissen ongestoord van de polders naar de boezem kunnen zwemmen.

Meer informatie over nieuwbouw poldergemalen

De werkzaamheden voor de nieuwbouw van Gemaal Leijepolder kenmerken de expertise van Mous Waterbeheer. In opdracht van gemeenten, waterschappen en aannemers werkt Mous Waterbeheer dagelijks aan de nieuwbouw van poldergemalen en rioolgemalen.

 

Meer projecten staan op onze website of vindt u op onze LinkedIn Bedrijfspagina. Op bovenstaande foto’s een indruk van de recente werkzaamheden*.

 

Wilt u meer weten over de volledige ontzorging door Mous Waterbeheer? Neemt u dan contact met ons op.

 

* Foto's van werk in uitvoering

Volg ons op LinkedIn