Wetterskip Fryslân heeft barrières voor vismigratie opgeheven om vissen vrij te laten zwemmen tussen de Friese meren, kanalen, vaarten en polders. De gemalen Veenpolder van Echten en Ter Idzard vormden een obstakel voor vissen, maar dankzij de nieuwe vispassages kunnen vissen deze gemalen nu veilig passeren. Dit is cruciaal voor het behoud van de vispopulaties en de ecologische balans in de wateren van Friesland.
Technische bijdrage van Mous Waterbeheer
Mous Waterbeheer heeft de werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties van de vispassages verzorgd. Wij leverden de besturingen, het leidingwerk, schuifafsluiters inclusief aandrijving, roosters, krooshekken en de meet- en regelinstallatie. Veel werkzaamheden zijn in onze eigen werkplaats voorbereid en geprefabriceerd, wat de veiligheid en efficiëntie op locatie ten goede kwam. Door deze aanpak konden we de installaties snel en betrouwbaar in bedrijf stellen.
Projecttijdlijn en oplevering
De werkzaamheden in Echten begonnen in februari 2024, gevolgd door Ter Idzard in maart. Het gehele project, uitgevoerd door Jelle Bijlsma, is in juni 2024 opgeleverd. De Site Acceptance Test (SAT) vond plaats in mei (week 21), waarmee de installaties officieel in gebruik zijn genomen. Dit project is een goed voorbeeld van succesvolle samenwerking tussen verschillende partijen om een gemeenschappelijk doel te bereiken.
Werking van de vispassages
Vissoorten zoals snoek, brasem en blankvoorn trekken in het voorjaar van dieper water naar ondieper water om zich voort te planten. In het najaar keren ze terug naar dieper water. De vispassages bestaan uit betonnen putten met schuiven, pompen en leidingwerk. Door het lagere waterpeil in de polders zijn schuiven en pompen nodig om een lokstroom te creëren die vissen aantrekt. Deze technische oplossingen zorgen ervoor dat de vismigratie op een natuurlijke en veilige manier kan plaatsvinden.