Plaatsing hydraulische afdekluiken stationsgebied Groningen Europapark

Mous Waterbeheer plaatste in opdracht van de gemeente Groningen twee hydraulische afdekluiken voor de tweepompsinstallaties rondom het stationgebied van treinstation Groningen Europapark. Witteveen Surhuisterveen voerde voor Mous Waterbeheer het civiele werk uit. De hydraulische afdekluiken werden geleverd door Morselt Watertechniek.

Over het project

Aan beide kanten van station Groningen Europapark zijn pompkelders voor hemelwaterafvoer. Beide putten zijn uitgerust met een tweepompsinstallatie. Om de natopgestelde pompinstallaties op een veilige manier bereikbaar te houden voor onderhoud en reiniging schakelde de gemeente Groningen de kennis en ervaring van Mous Waterbeheer in. Er werd gezocht naar een robuuste oplossing die tegelijkertijd recht zou doen aan de ruimtelijke omgeving. Standaard afdekluiken waren geen optie doordat de luiken onderdeel zijn van het wandelgebied en daarom in de bestrating moest worden aangebracht. Daarnaast was er een robuuste oplossing nodig omdat de locatie bereikbaar moet blijven voor zwaar verkeer, onder andere voor reiniging of onderhoud.

 

Oplossing voor stationsgebied Groningen

Voor eerdere projecten is gekozen voor de putkast, waarbij de besturing op een slimme manier in de ondergrondse pompput wordt aangebracht. De klantvraag voor dit project week echter iets af van deze eerdere projecten. Omdat de besturing voor de pompinstallaties Helperzoom en Europapark in de technische ruimte van het station zijn ondergebracht, was een oplossing met ondergrondse besturing niet nodig.

De oplossing voor dit project is gevonden in de hydraulische afdekluiken van Morselt. Deze afdekluiken worden volledig verzonken in de bestrating aangebracht en zijn geschikt voor zwaar verkeer. De luiken worden hydraulisch geopend en gesloten (zie video), waardoor zowel een stijlvolle als robuuste oplossing is geboden.

Robuuste afdekluiken

Werkzaamheden Mous Waterbeheer

Mous Waterbeheer voerde het projectmanagement uit en verzorgde de plaatsing en mechanische en elektrotechnische inbedrijfstelling van de hydraulische luiken. Samen met onderaannemers Witteveen Surhuisterveen voor het civiele werk en Morselt Watertechniek voor de levering van de hydraulische luiken is er wederom een succesvol project opgeleverd.