Het prototype off-grid rioolsysteem aan de Knoefweg kan zelfstandig draaien, zonder stroomaansluiting. Hiervoor maakt het gebruik van lokaal opgewekte energie door middel van 8 zonnepanelen i.c.m. een ESS systeem (accuopslagsysteem). Het prototype is tot stand gekomen in samenwerking met Mous Pompenbouw Balk en Green Infra. Sander Lenters is projectleider riolering bij de gemeente Almelo en opent de groene kast. Daarin zitten één witte en meerdere blauwe kastjes. "Dit is de accu", wijst hij naar de grootste blauwe kast. "En deze hierboven zijn de omvormers, zoals je die ook in huizen met zonnepanelen hebt."
Primeur in Nederland
Wethouder Monique van Saane denkt dat deze proef de eerste van Nederland is. Volgens haar is het noodzakelijk, aangezien er verduurzaamd moet worden. “De uitdaging is steeds minder afhankelijk te raken van uitputbare energiebronnen. Daarom wordt het steeds belangrijker om stappen te gaan zetten richting een duurzamere toekomst. Hiervoor moeten we samen op zoek naar energiebronnen die toekomstbestendig, efficiënt maar ook betaalbaar zijn voor iedereen.”
Prototype belangrijke stap naar de praktijk
Steffen Jorritsma van Mous Pompenbouw Balk, onderdeel van Mous Waterbeheer, voegt toe: “Er wordt veel gesproken over duurzaamheid, circulair ontwerpen en toekomstbestendig bouwen. Om nu in een bouwteam te mogen meedoen aan de ontwikkeling van dit prototype en dus de gedachten en ideeën in de praktijk te onderzoeken was geweldig. Samenwerking is de enige weg om de uitdagingen die er liggen vorm te geven.”
Naast het systeem is een houten bank geplaatst met daarop de logo's van de samenwerkingspartners, een mooie pauzeplek voor wandelaars en fietsers. Deze bank is gemaakt bij Leerplein Twente door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.