Projectoverstijgend leren en samenwerken

Hoe waarborg je als projectmanager bij een waterschap of gemeente de bedrijfszekerheid van het riool- of watersysteem? Hoe zet je met de huidige uitdagingen de eerste stappen in verduurzaming van het areaal? En waar begin je terwijl je te maken hebt met steeds minder personeel en terugloop van technische kennis? Reële vragen die momenteel spelen bij nieuwbouw en renovatie, dagelijks beheer en onderhoud aan gemalen.

Focus op samenwerking binnen raamcontracten

Het afgelopen jaar is er in de waterschapsmarkt een ontwikkeling gaande waarbij renovatiewerken niet alleen geclusterd worden, maar er gezocht wordt naar één of meerdere ketenpartners binnen een raamcontract. Door met meerdere partners aan tafel te zitten, wordt de kwaliteit gewaarborgd en kennis uitgewisseld. Tegelijkertijd zorgt het voor een stabiele basis om grote thema’s gezamenlijk op te pakken en te implementeren, zoals verduurzaming van de assets en revisie van mechanische onderdelen bij renovatie. Een belangrijke stap waarbij langetermijnfocus onmisbaar is om daadkrachtig te kunnen leren en werken.

 

Ketenpartnerschap met gezamenlijke doelen

Mede door de uitdagingen op het gebied van technisch personeel zijn er initiatieven ontstaan waarbij meerdere partijen nauw samenwerken vanuit een gemeenschappelijke opgave. Denk bijvoorbeeld aan een ketensamenwerking waarbij de focus ligt op maximalisatie van de kwaliteit van de assets binnen het areaal. Een concrete en meetbare gezamenlijke doelstelling daagt alle partijen in het bouwteam uit om gericht aan het werk te gaan en kennis te bundelen. Deze gezamenlijke verantwoordelijkheid bevordert eigenaarschap en voorkomt een omzetgedreven, inefficiënte werkwijze.

 

Eerste ervaringen bieden perspectief

Voor meerdere waterschappen en gemeentes werkt Mous Waterbeheer als ketenpartner, zowel in meerjarige bouwteams als in nauwe samenwerking met collegabedrijven vanuit een raamcontract. De eerste ervaringen zijn bijzonder positief, zowel voor renovatieprojecten als voor dagelijks beheer en onderhoud. Er is een basis gelegd voor een stabiele en betrouwbare samenwerking voor meerdere jaren, wat positief bijdraagt aan de investeringsbereidheid van alle partijen; niet alleen financieel, maar in het bijzonder op het gebied van kennis. Het draagt bij aan concrete stappen in grote thema’s die lastiger binnen één project te realiseren zijn. Zo wordt er actief gewerkt aan assetmanagement, verduurzaming en toekomstbestendigheid.

Meer weten?

Meer weten?

Mous Waterbeheer gaat graag met gemeenten en waterschappen in gesprek over verduurzaming en een toekomstgerichte samenwerking. We delen graag onze ervaringen met jullie. Bezoek onze stand tijdens Aqua Nederland voor meer informatie (stand F20), kijk op onze website mouswaterbeheer.nl of volg ons op LinkedIn.