Samenwerken met techneuten is een verademing voor vervangen communicatiemodules Midden-Drenthe

Vorig jaar schreef de gemeente Midden-Drenthe de aanbesteding Telemetrie voor minigemalen Midden-Drenthe uit. Onderdeel van de opdracht was het leveren en installeren van nieuwe telemetrie voor ongeveer 780 minigemalen in het buitengebied. Beleidsmedewerker Wiebe Oosterhof en Rioolbeheerder Jan Oost zijn nauw betrokken bij de projectleiding en uitvoering van dit project.

 

Gedegen voorbereiding legt solide basis

“Aanleiding van het project was de uitfasering van analoge communicatielijnen,” licht Wiebe Oosterhof toe. “Om een indruk te krijgen van de alternatieven voor het bestaande Radius systeem werden verschillende proefopstellingen geplaatst.” Zo werd er getest met SPIN-besturing, de SVA-X16 communicatiemodule, systemen van Landustrie en InterAct. “Deze proefopstellingen gaven ons inzicht in de alternatieven in de markt. Daardoor wisten we dat er passende oplossingen voorhanden waren.” Een gedegen voorbereiding op de aanbesteding, waarmee de proefopstellingen een solide basis legden en veel inzicht gaven in alternatieven en mogelijkheden.

 

Van Radius naar SVA-X16

Naar aanleiding van de aanbesteding werd het project in de gemeente Midden-Drenthe aan Mous Waterbeheer gegund. Inmiddels zijn alle Radius modules vervangen door SVA-X16 modules. “De SVA-X16 modules geven ons meer inzicht in de draaiuren en daarmee dus ook eerder inzicht in foutaansluitingen,” aldus Jan Oost, nauw betrokken bij de uitvoering en daarmee de dagelijkse werkzaamheden in het veld. “Storingen zijn direct inzichtelijk via het dasboard, waardoor er snel kan worden geschakeld.” Een ander voordeel is de stabiliteit en betrouwbaarheid. Oosterhof: “Eerder hadden we problemen met communicatie zodra het maïs hoog stond. Dat is nu ook verholpen.”

 

Samenwerken met techneuten

De samenwerking met Mous Waterbeheer kenmerkt zich volgens beide door technische inhoud en vertrouwen. “De samenwerking is goed, de lijnen zijn kort en als er iets speelt wordt het direct opgepakt,” vat Jan Oost het project samen. Wiebe Oosterhof vult aan: “Je merkt dat je samenwerkt met techneuten. Dat is een verademing. Is er een probleem, dan wordt dat eerst opgelost. Vervolgens gaan we met elkaar in gesprek en dan kom je er altijd uit, ook als er nog knelpunten zijn of punten op de i moeten worden gezet. Het geeft vertrouwen en dat is een fijne basis voor samenwerking.”